Gå til hovedindhold

Den evige dårlige samvittighed

Det normalt, at du, som pårørende, på et tidspunkt i løbet af livet som pårørende oplever en følelse af evig dårlig samvittighed.

  • Læs op

Indhold

    Senior par lægger puslespil ved et bord, kigger på hinanden og smiler

      Læsetid: 3 min

      Det helt normalt, at du har en følelse af, at du ikke slår til, at dine omgivelser har svært ved at forstå, hvor stor en belastning det er, at være pårørende til et menneske med demens. 

      Her er det vigtigt, at du har fokus på, at den tid du bruger sammen med mennesket med demens er kvalitetstid kontra kvantitetstid. Der menes her, at det er vigtigt, at du har fokus på, at den tid I har sammen er god, og at det giver jer gode minder. Det betyder også, at I ikke behøver at være sammen alle døgnets timer for at få gode minder sammen. 

      Det vil sige, at du skal huske at passe på dig selv og finde tid til at få ladt dine batterier op, så du har overskud i hverdagen. 

      Du skal passe på dig selv

      Svært at håndter

      Noget af følelsen kan komme af, at du ikke har værktøjerne til at håndter de følelser, som du får med livet som pårørende til et menneske med demens. Du kan tale med din lokale specialist i demens og psykiatri herom. Du finder oplysningerne til dem andet sted på siden her. 

      Det kan ligeledes være, at du glemmer at bruge nogle af de værktøjer, som du har fået til at håndter dem. Det kan være, at det kan hjælpe at blive klogere på, hvordan du lettere kan kommuniker med et menneske med demens. 

      Kommunikation med mennesker med demens

      Kan hjælpe at dele dine tanker 

      Det kan for nogen hjælpe, at skrive dagbog eller skrive deres bekymringer og tanker ned. Også selvom det er de sammen bekymringer og tanker, som du bliver ved med at nedskrive, så vil du ubevidst begynde at bearbejde dem og få mere overskud i din dagligdag.

      Du kan eventuelt tale med en psykolog, præst eller psykoterapeut, som har mere viden om, hvordan du kan arbejde med den langvarige sorgproces.

      Du kan tale med din egen læge om at få en henvisning til en psykolog, så du ikke skal betale det fulde beløb. Det er dog kun muligt at få tilskud til et begrænset antal samtaler. 

       

      Find psykolog

      Det er muligt, at du kan få en samtale hos din lokale præst, som har viden om, hvordan det er at være i en sorg, der vare mange år. Denne sorgproces adskiller sig fra mange andre sorgprocesser, hvorfor det kan være godt at tale med nogen, der kan støtte dig i det. 

       

      Find præst

      Der findes mange gode psykoterapeuter, som har specialiseret sig i den langvarige sorg, som det ofte er at være pårørende til et menneske med demens. 

       

      Find psykoterapeut