Her er det vigtigt at have fokus på de sunde vaner. Det skal understreges, at ALT MAD er SUND mad, de er bare et spørgsmål om mængde. Det menes her, at for nogen mennesker vil en kalorie tæt diæt være det bedste og for andre en kalorie fattig være det bedste. Det hele afhænger af den enkelte. Det er dog vigtigt, at personen altid får en varieret kost.
Nogle mennesker har behov for mad med mange kalorier også kaldet energi tæt kost. Det skyldes, at de ellers er i risiko for et utilsigtet vægttab (vægttab som ikke var planlagt). Her vil fødevare med højt indhold af næringsværdi være hensigtsmæssigt, selv om det for andre vil være en usund vane (valg).
Det kan handle om følgende fødevare:
- chokolade
- chips
- fløde
- wienerbrød
- hvidt brød frem for rugbrød
- fede oste
Der vil modsat være mennesker med demens, der ikke mærker mæthedsfornemmelsen og derfor spiser store mængder af mad. De skal i stedet støttes i at spise fødevare med færre kalorieindhold. Det kan handle om følgende fødevare:
- kød
- grove grøntsager for eksempel:
- gulerødder
- kartofler
- kål
- pastinak
- groft brød
- fisk
Dejligt og trygt samvær med andre mennesker stimulerer hjernen på en bred og alsidig måde. Det kan gavne både det psykiske og fysiske niveau.